Каним ви на обучение в метода Интегрално фасилитиране, фокусирано върху системната перспектива в груповата работа.

Водещ: Давид Бийота
15-19 ноември 2023

🌀 Обучението е насочено към хора с известен опит в работата с групи и с хора, воденето на процеси, организационна работа, като фасилитатори, лидери на групи, констелатори, коучове, психолози, учители, социални и младежки работници и др, както и към всеки, участвал в обучение с Давид Бийота.
🌀 Интегралното фасилитиране е метод, съчетаващ и интегриращ няколко течения в сферата на фасилитирането и работата с хора. Той също се фокусира и върху ролята на фасилитатора и създаване у него на собствен стил на фасилитиране, както и на умения да подкрепи, подхрани и внесе повече осъзнатост за начина, по който групите, екипите и организациите се свързват, създават норми и структури, и подобряват тяхната колективна мъдрост, за да достигнат по-близо до целта си.
🌀 Системният подход изучава организацията като сбор от взаимодействията, които се осъществяват в нея. Всичко е свързано и взаимосвързано, дори когато тези връзки не се проявяват видимо.
Разбирането на реалността на тези връзки дава възможност да се определи по-точно как работи дадена система и след това системата да се управлява с по-голяма мъдрост и умелост.
🌀 Какво е системното фасилитиране?
Системното фасилитиране предлага нова парадигма, в която можем да се свържем с подсъзнателния ум на груповия опит, приемайки емоциите, тялото и полето като мощни източници на информация и размисъл. В това обучение, за да можем да приложим системните идеи към групите, с които работим и към ежедневието ни, ние ще ги приземим, за да станат напълно смислени и практични за нас. Чрез инструменти и практики, изградени върху дългогодишен опит, ние ще упражняваме и култивираме задълбочено умение за възприемане и разбиране на това, което възниква и действа в полето на взаимоотношенията. Ще развиваме усет и умения да разбираме видимите проявления на скритите процеси по начин, който ще ни бъде от полза, за да можем да фасилитираме групи.
🙏 В това обучение, заедно ще проучим как да култивираме у себе си способността да ко-фасилитираме, заедно с природата и как да помогнем на групата да повдигне колективния си опит към по-дълбоко ниво на възприятие и принадлежност към взаимозависимата мрежа на живота.
🌀 Системното фасилитиране позволява на хората и екипите да:
– осъзнават личната и колективната реалност;
– разграничават ролевата позиция от хората
– изследват историята на една организация и по-дълбоко свързване с целите и
– да се справят умело с конфликти в екипи и организации
– активира ресурсите и уменията на членовете на екипа
– ускорява процеса на вземане на решения чрез включване на всички съответни елементи;
– позволява ни да видим голямата картина, забелязвайки скритата динамика/модели в системата и позволява на естественото здраве в системата да се появи.
🌱 И накрая, ще продължим и работата, започната в обучението: “Корените”, като затвърждавате вашия собствен стил на фасилитиране чрез по-дълбоко ниво на възприятие и присъствие.
🌀 Екипът
Давид Бийота, водещ
Член на Испанския институт по фасилитиране. Професионален фасилитатор на международно ниво от 2014 г. Водил е няколко обучения в България – през 2017 г. за ненасилствена комуникация и конфликти; през 2018 г. и 2019 г. – за системно фасилитиране и 2022 г. – първото издание на “Интегрално фасилитиране – Корените”, 2023 г. – второ издание на “Интегрално фасилитиране – Корените” и второ ниво на обучението с тема: “Конфликти, емоции, роли и властови динамики”.
🌀 Организатори
Сдружение “Естествоизпитатели” https://estestvoizpitateli.org/en/home-page/
Сдружение “Открити пространства” https://discovered-spaces.org/
❗️❗️❗️ Важна информация относно тренинга
🌀 Кога
15 ти – 19 ти ноември (пристигане на 15 ти вечерта, започваме на 16-ти сутринта в 10 ч. отпътуване на 19-ти следобед.)
🌲🌲🌲 Къде
Юндола – Къща за гости “При Бате Мишо” – гостоприемно и уютно място в сърцето на Родопите, което ще ни приветства с красиви гледки, дъх на борови гори, традиции и свеж въздух.
🌀 Цена
Цената се формира от две части – обучителна такса и такса за настаняване и храна
🔑 Обучителна такса покрива всички разходи, свързани с обучението, включително материали и индивидуални онлайн менторски сесии за всеки участник.
🔑 Тя има ценови диапазон – от 600 до 800 лв, за който ви каним да изберете вие колко бихте могли да платите – вашият принос, който можете да направите. Нашето намерение е да приветстваме хора с различни икономически възможности. Ако изпитвате затруднения с посочената такса, моля, свържете се с нас, за да обсъдим възможностите.
🔑 Обучителната такса се заплаща при регистрация, на една или две вноски.
🔑 За да заплатите, моля следвайте стъпките в регистрационната форма.
🔑 Такса за настаняване и храна:
– 65 лв на ден
– Храната ще бъде вегетарианска и разнообразна, включваща 3 основни ястия и 2 кафе-паузи на ден
– Настаняването ще бъде в споделени стаи с 2 и 3 легла.
– Таксата за настаняване и храна се заплаща на място.
🌀 Работният език е английски, без симултанен превод. За хората, които изпитват затруднения да се изразяват свободно на английски, може да бъде предложена подкрепа.
🌀 Участниците в обучението ще получат сертификат.
🌀 Тренингът ще се състои при минимален брой 15 участници.
📅 Срок за регистрация: 20 .10. 2023 г.
Регистрирайте се тук
🌀 За повече информация:
integral.facilitation@gmail.com
0884990699, Ваня Бонева
0876597935, Сашка Витанова
0887271356, Ясмина Иванова

Използвайте този формуляр, за да заявите интерес и да се регистрирате за участие.

Водещият на тренинга – Давид споделя за собствения си път към фасилитирането:

Работех с група държавни служители от местното управление на голям град в Испания. Започнах да представям себе си и целите на сесията. Зададох въпрос към групата и отговорът беше дълго мълчание. Какво стана? Какво сгреших? След малко разбрах, че повечето хора не искат да бъдат там и че сред държавните служители има нещо като кодекс на мълчание, при който никой не говори лошо за никого публично. Тяхната система (на тази група от хора) функционираше и се изразяваше чрез тази смущаваща тишина. В такава ситуация, системният поглед е в състояние да ни помогне да идентифицираме несъзнателни модели, които влияят както на вътрешната динамика на групата, така и на видимата реалност.

Приемайки емоциите, тялото и полето като мощни източници на информация и размисъл, системното фасилитиране предлага нова парадигма, в която можем да се свържем с подсъзнателния ум на груповия опит. За да можем да приложим системните идеи към групите, с които работим и към ежедневието ни, ние ще ги приземим, за да станат напълно смислени и практични за нас. Чрез инструменти и практики, изградени върху дългогодишен опит, ние ще упражняваме и култивираме задълбочено умение за възприемане и разбиране на това, което възниква и действа в полето на взаимоотношенията. Ще развиваме усет и умения да разбираме видимите проявления на скритите процеси по начин, който ще ни бъде от полза, за да можем да фасилитираме групи.

През последните години от работата ми, имах възможността да видя как мъдростта на заобикалящата ни природата може да бъде мощен съюзник, когато искаме да се потопим в това ниво на опит, изследвайки невидимите сили на взаимодействие. В това обучение, заедно ще проучим как да култивираме у себе си способността да ко-фасилитираме, заедно с природата и как да помогнем на групата да повдигне колективния си опит към по-дълбоко ниво на възприятие и принадлежност към взаимозависимата мрежа на живота.

И накрая, ще продължим и работата, започната в обучението: “Корените”, като затвърждаваме вашия собствен стил на фасилитиране чрез по-дълбоко ниво на възприятие и присъствие.

Програма на събитието

DAY 1  

Opening the systemic doors 

16th November

Morning time 9:30 – 13
Introducing the team. Welcoming the group and grounding our intention
Working with expectations through the systemic perspective
Systems, field and patterns
The systemic principles

Lunch 13 – 15:30

Afternoon session 15:30 – 19
Systemic tools I: space and intention
Systemic Matrix
Facilitation practice in groups. How to create systemic spaces

Dinner 19:30

 

DAY 2   

The systemic patterns: belongings and edges

17th November

7:45 – 8:30  Morning practice

8:30 -9:30 Breakfast 

Morning session 9:30 – 13
Going deeper into the history of the organisations
Being aware of the patterns who drive and limit the organisation
Inviting the Systemic leadership 

Lunch 13 – 15:30

Afternoon session 15:30 – 19
Systemic tools II: Who is missed?
Giving voice to the invisible
Bring the unheard voices into the room
Facilitation practice in groups. How to create systemic spaces
How to develop interdependence awareness in a team 

Dinner 19:30

 

DAY 3  

Embracing and unleashing the invisible forces 

18th November

7:45 – 8:30  Morning practice

8:30 -9:30 Breakfast 

Morning session 9:30 – 13
The systemic view of the collective wisdom
Holding the silence
Rituals and thresholds 

Lunch 13 – 15:30

Afternoon session 15:30 – 19
Co facilitating with nature
Deep ecology. The spiral that reconnects
Facilitation practice in groups

Dinner 19:30

 

DAY 4  

DEVELOPING YOUR INTUITION

19th November

7:45 – 8:30  Morning practice

8:30 -9:30 Breakfast 

Morning session 9:30 – 13
Your Presence and intention: The bottom of the U
Constellating your team, your style and your whole self
Embracing and performing  your facilitation style
Dancing with the invisible 

1PM Closing

Lunch 13:30