Създадохме „Мобилно училище“ в Столипиново, водени от мисията да подкрепим децата от най-уязвимите общности на квартала да развият любопитство към образователни инициативи и училището, да разгърнат опит и способности за общуване извън непосредствената им общност, увереност в себе си и културен и социален капитал, които да им помогнат в бъдеще да преодолеят бариерите на изключване. Дейностите на проекта са фокусирани върху образователни инициативи чрез изкуство, наука и игра за деца и младежи, отпаднали или застрашени от отпадане от образователната система в кв. „Столипиново”. 

Проектът бе реализиран в периода 2018 – 2021 г. от екипите на „Открити пространства“ и „Детска архитектурна работилница”, в партньорство с ОУ „Димчо Дебелянов”, ОбУ „Пенчо Славейков”, международната организация ATD Fourth World, финансиран от ОФ „Пловдив 2019”, като част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата през 2019 г. 

След като няколко години екипът ни инвестира време в срeщите и опознаването на жителите на квартал Столипиново, стигнахме до етап, в който да инвестираме познанията си в инициатива, даваща възможност за включване в образователни и артистични инициативи на деца от уязвими общности в квартала. Проектът бе иницииран на базата на наблюдението, че много деца не биха имали достъп до предложените образователни формати, ако те не с разположени директно в зоната, в която живеят те (като често става въпрос за изключително малки площи). Ето защо, за да дадем шанс за участие на децата, които най-много имат нужда от достъп до образование (отпадналите от училище и живеещите в периферните части на квартала) планирахме създаването на мобилни образователни работилници, които да доведат знанието при децата от най-бедните общности, отпаднали  или застрашени от отпадане от училище.

„Мобилно училище“ заживя свой живот в махалата. Екипът ни научи много за начина, по който образованието е способно да се свърже и промени децата в махалата от срещата си с тях, техните родители и учителите им. Благодарение на обратната връзка, която получавахме от тях успяхме да адаптираме дейностите си, така че да ги превърнем в източник на вдъхновение, радост и знания за много деца от кв. Столипиново. През 4-те годни работа на терен експериментирахме с различни образователни форми и като дадохме възможност на децата да ни научат на начина, по който срещата с образованието и творчеството е полезна и възможна за тях, създадохме следните формати: 

Мобилна образователна работилница на терен в кв. Столипиново

Централна и най-значима от дейностите ни бе мобилната работилница, която ежеседмично, в продължение на 4 години се инсталираше на избрана от екипа ни локация, в периферията на квартала, сред социално и икономически най-уязвимите му обитатели. Екипът ни избра внимателно това място, тъй като проучванията ни сочеха, че именно там процентът на отпадащите или изцяло изключени от училище деца е значителен. Работата ни на терен в началото бе трудна за организиране, тъй като интересът към заниманията ни бе огромен, а посетителите много и на различна възраст- от бебета до баби. С времето започнахме да структурираме заниманията на няколко нива: за най-малките постилахме килим на земята, на който седяхме заедно за да четем книжки, с по-големите се обособяваха образователни и творчеки занимания, за най-активните предвиждахме физически инициативи – игри с топка, фризби, въже. Всяка седмица, независимо от метеорологичните условия децата ни чакаха навън за своите занимания. През зимата за няколко месеца използвахме заведение в непосредствена близост, за да не прекъсваме заниманията си заради студа. И така седмица след седмица децата създаваха градове, къщи от глина, пирамиди от клечки, мандали, виенско колело, ракети, вятърни въртележки, и още, и още. Колкото повече творяха, толкова по-сръчни ставаха малките ръце, толкова по-уверени в своите способности и все по- любопитни и жадни за нови знания ставаха децата, а работилниците от хаотични се превърнаха във все по-подредени и структурирани, в тяхното начало и край децата сами подреждаха и прибираха материалите и масите за работа. 

Благодарение на включването на родителите и учители от близкото училище мобилните работилници преминаха на следващо ниво на развитие.    Постепенно опитите ни да включим възрастните като помощници в работа ни малко по малко започнаха да дават резултат- тук баба ще се включи да помага на внучетата и останалите деца в изработването на задачите, там някоя по-голяма кака ще ни помага за превода (най-малките не говорят български), после пък открихме и младеж с творчески талант, който понякога се включваше като ментор в дейностите, свързани с изобразително изкуство. 

Ключов момент за еволюирането на мобилното ни училище настъпи през септември 2019 г, когато успяхме да приобщим учители от близкото училище „Найден Геров“ като водещи на мобилни  работилници на терен. През месец октомври 2019 проведохме първите занимания с учители, като те останаха верни на основната линия в инициативата ни- образователни активности за децата, предадени по забавен, творчески начин. Участието на учителите отбеляза  изключително важна крачка в посока увеличаване на доверието и изграждане на мост между родителите в тази изключително засегната от бедност част на квартала и училището. Присъствието на учители на терен даде възможност за директно общуване между тях и родителите и това имаше изключително позитивен ефект за преодоляване на много от страховете на родителите, по отношение на образователната институция. Следващата стъпка бе направена когато през зимните месеци мобилните работилници бяха приютени за няколко месеца в училището и голяма част от участниците ни за първи път прекрачиха прага на училище.

Работилница с ученици от ОУ „Димчо Дебелянов”, 2018- 2019 г 

Работилница с ученици в ОбУ „Найден Геров“ през 2019

Работилницата се осъществяваше ежеседмично в класна стая на ОУ „Димчо Дебелянов”. Участниците, ученици от 5-ти и 6-ти клас, преминаха през интензвен творчески процес и имаха възможност да се изявят в разнообразни артистични дейности. Така децата преминаха през всички етапи на създаване на анимационен (stop motion) филм – създадоха сценарий, изработиха декори и  герои и заснеха една по една сцените на своята история „Талантите на Скутаре”.

В архитектурните работилници децата имаха възможност да създадат своя мечтан град, да изработят пейки за двора на училището, направиха си марионетни кукли и изработиха костюми за тях, а финалните щрихи на техните занимания бяха поставени от колективно изрисуване на стена в училището им. 

През 2019 г ученици от 7-ми и 8-ми клас в ОбУ „Найден Геров“ получиха възможност да се включат в поредица от творчески работилници, в които изработиха марионетни кукли и костюми за тях, създадоха сцена за тяхната изява и разходиха по сцената своите кукли. 

Празник на споделените таланти

Едно от нещата, които през годините научихме в Столипиново е, че кварталът изобилства от разнообразни таланти. Още през 2016 г. при създаването на песен за Столипиново създадохме ментална карта на артистите в махалата, знаейки, че сме срещнали една малка част от всички.   През 2020 г. сбъднахме една своя мечта- да покажем част от тези таланти, да ги срещнем с други даровити хора извън квартала и заедно да обменим опит, идеи и да празнуваме. Да представят свои таланти бяха поканени много наши приятели от махалата, помощници в мобилните работилници- млад художник, който заедно с учител по рисуване от училище Найден Геров направи арт работилница на тема „Космос”, майсторка на тестени изделия, която покани децата на кулинарно ателие, дърводелец, който показа на децата майсторството на изработката на любимите им дървени пумпали, ателие за рисуване с къна, водено от родител на деца-участници в мобилната работилница и още много други.

Програмата включваше още архитектурна работилница, цирково изкуство, танцово представление, изпълнено от ученички от Найден Геров, куклен театър, музикални изпълнения. За семействата беше подготвен фотокът, където всяко семейство беше поканено да направи фотопортрет и да получи на момента своята снимка. 

Успехът на празника беше зашеметяващ и постави началото на традиция, която бе повторена през следващите 2021 и 2022 години. 

Международна среща  „Приобщаващо образование за всички“

През септември 2019 г. неправителствени организации от 6 европейски държави с опит в образователните инициативи, насочени към най-онеправданите обществени групи бяха поканени на тридневна международна среща „Образование за всеки”. Срещата беше организирана от партньора ни ATD Fourth World с мисията участниците да обменят опит от своята практика и да изведат основни принципи на действие в областта на приобщаващото образование. В рамките на събитието под формата на презентации и практически работилници бяха представени различни образователни инициативи и методи на работа, проведоха и дискусии между различните участници и експерти. Мнения споделиха както самите представители на неправителствените организации, така и хора от Столипиново, пристигнали специално за събитието. Проектът „Мобилно училище Столипиново“ бе представен пред гостите на срещата, а залата бе декорирана с много снимки, артистични обекти и архитектурни инсталации, част от работата по време на мобилните работилници.

Статия в “Под Тепето” →