Ателие: Песни в Добралък. Едно място – една песен

Предаване на нематериалното наследство през звук и песен.

Ателие с Феня Абрахам (Франция) – певица и музикант, и Деница Попова (България, Германия) – етнолог и певица. Съвместно с местни жители от хора към Народно читалище „Иван Вазов- 1901”, с. Добралък.

 • Кога: 5 юли (сряда) – 9 юли (неделя) 2023 г.
 • Къде: село Добралък, община Куклен

Регистрация до 30 юни на: https://forms.gle/GcEEtU7asragbxpq5.

 

По време на ателието Феня Абрахам ще предложи фокус на работата, свързан с тялото, гласа и театралното изиграване, а Деница Попова ще ни открие тайните на изследователската си работа по събиране на песни от село Добралък, както и съответните им съвременни подходи към пеенето.

Жителите на селото и хорът към читалището ще бъдат включени в процеса на работата, за да ни покажат песните и да споделят тяхната история.

Ателието ще завърши със съвместен концерт вечерта на 8 юли, събота.

В неделя, 9 юли, ще има затворена артистична среща между участниците в ателието и местните жители.

Програма на ателието: 

 • Сутрин 9.30 – 12.30 (3 часа) обучение и практика
  • 30-10.30 ч. – Тяло и глас. Започваме всяка сутрин в 9.30 ч. и прекарваме един час във вокални и физически упражнения
  • 30-12.00 – Разговори с местни жители за отделните песни, текстове, произношение и значение на песните; пеене заедно с тях.
 • Следобед: 16.00-18.00 (2 ч.) Ситуационна автентичност

Следобед бихме искали да работим с песните по-свободно, импровизиране, полифония и различни аранжименти за изпробване на нов художествено-естетически подход.

Тъй като народните песни почти винаги са свързани с конкретни ситуации и места, на конкретни празници и часове в селскостопанския календар, ще посетим различни параклиси в региона, места в селото (под дървото, на извора, на кръстопътя).

 • Вечер (19.30-20.30 ч.) Танцова работилница (1 ч.) Bal folk.

Танцовата работилница е предназначена както за френски, така и за български танци.


Участници и работен език:

Ателието е предназначена за непрофесионални музиканти и любители на народната музика, с любопитство към историята на песните, селото, в търсене на различен тип изява – през тялото, чрез импровизация.

В ателието ще вземат участие 9 души от френския хор на Феня Абрахам, които ще бъдат гости на село Добралък. Френските музиканти идват от планинските села в околностите на Масив Сентрал във

Франция и ще пътуват от там, за да научат местните песни.

В ателието има осигурени 6 места за български участници, които желаят да се включат.

Ателието ще се проведе на български и френски език.

За кого е подходящо ателието?
• Участниците нямат нужда от предварителен певчески опит, с интерес към пеене и работа с глас и тяло.
• Възраст: над 18 г.
• Максимален брой участници от България: 6

Представяме ви водещите на ателието.

Деница Попова пее това, което изследва!
https://dr-deniza-popova.de/en/biography/

Родена е в Пловдив (България) и е израснала в Рощок. В Берлин учи пеене/музикален театър (в Университет за музика Ханс Айслер), след това музикология, музикална етнология и българистика (Университет Хумболт / Свободен университет).

Деница е страстно ангажирана с комуникативни музикални и иновативни пътища и преподава в приятна комбинация от научна и художествена работа в Германия и България.​

Изследвала е византийска църковна музика и певческата традиция в Бачковския манастир. Защитила е докторат по автентичност и идентичност на „автентичната българска музика” при проф. д.н. Кристиан Каден в катедрата по музикална социология и социална история на музиката в Хумболтовия университет.

От 2004 г. изследва и пее в ансамбъла за руски и украински автентичен фолклор „Полинушка“, от 2006 г. тя води „Диалога на Религиите: юдаизъм – християнство – ислям – индуизъм”.

От 2013 г. започва сътрудничеството и с композитора и изследователа Sandeep Bhagwati в ансамбъла за художествено-творческо музикално изследване “Extrakte”, който от 2023 г. се превърща в интернационален ансамбел “Śabdagatitāra”.


Феня Абрахам
Fenja Abraham е роденa през 1970 г. в Швейцария, но живее във Франция от 2003 г. Завършила е Художествена академия в Женева, Швейцария и Регионалната консерватория във Франция (Le Puy en Velay, 2014-2018).

Работи с тяло и глас от 1999 г. с техники по Зигмунт Молик (Гротовски), Насрин Пурхосейни (Брук), Театър Рой Харт.

Артистичен подход.
От 20 години Феня работи с гласа – основата на нейната артистична работа. Глас, който първо се издига от дълбините, намира опора в тялото и след това преминава в залата, навън. Победата в изследователската работа на Гротовски върху тялото и гласа е решаваща.

Насрин Пурхосейни, иранка, е разработила техника на пеене за танцьори и актьори от собствен опит. Нейното учение се основава на дишането, което е началото на всяко изразяване. Тя е дала на Феня прецизна вокална техника.

В продължение на 2 години Феня е част от Roy-Hart Theatre, където изпитва и учи нови подходи към работата с тялото и гласа. Упражнения и пътища, които водят до произхода на гласа и завършват и разширяват житейския й път.

Текущи проекти:

 • Квартет Тиквица, балканска музика.
 • Bal sous les étoiles, традиционна фолклорна музика от Франция и особено от Haute Loire (Централен масив) за танци
 • Член на Theatre des Chemins от 2012 г., компания, режисирана от Рафаел Фор и част от “Шепоти” – проект във Франция и България.
 • Проект Ecohomy (Еразъм плюс университет Гренобъл) във Франция, България, Италия.
 • Създаване на собствена трупа: Compagnie Golema, през юни 2022 г.

Първият проект на трупата “Голема” е в процес на изпълнение: « Rêves, témoignage d’un avenir » (« Мечти, споделяне на бъдещето »).

Жителите на село Saint Julien Chapteuil са попитани за техните мечти, техните най-съкровени желания, онези, които придават смисъл на нашите живее.

От отговорите на интервюираните е съставен текст, който да бъде прочетен на жителите под формата на магично музикално пътешествие със собствени композиции.

 

Снимки: Victor Troyanov Photography